Oog in oog met het rijke verleden van Oldenzaal. De afgelopen jaren waren we druk in de weer met een omvangrijk project om het cultuuronderwijs een impuls te geven. Een leerlijn met 17 duurzame onderwijsprojecten en 3 experimentele kunstpakketten. 

De keuzestructuur (de verdeling over de leerjaren én thema’s) biedt scholen de mogelijkheid zelf te kiezen hoe de leerlijn in te zetten en te borgen in hun onderwijsprogramma. Inmiddels doen álle scholen in Oldenzaal mee. 

Aandacht voor het leren over de eigen omgeving, het ontdekken van sporen uit het verleden, toekomstgerichtheid en een verbinding met de kunsten. De activiteiten richten zich op onderzoekend en samenwerkend leren. Het geheel is afgestemd op heldere leerdoelen en actuele ontwikkelingen in cultuur- en erfgoedonderwijs voor leerlingen van 4 tot 12 jaar. We geven inhoud aan het onderwijskundige begrip leerlijn, brengen een didactische verfijning aan en zorgen voor de meest passende leerstrategie.

De confrontatie met de cultuurhistorie in Oldenzaal wordt op allerlei manieren tot stand gebracht: van een verhalenverteller in de klas, beats en lichtshow creëren in samenspel met de beiaardier, snuffelen aan de eeuwenoude documenten in het stadarchief, afleggen van de eed (uit 1647) voor goed burgerschap in de raadzaal of zelf midwinterhoornblazen op het schoolplein. Ook archeologie voor jonge kinderen is op de kaart gezet.

Door het bieden van intensieve begeleiding zijn in samenspraak met leerkrachten, inhoudsdeskundigen en medewerkers van culturele organisaties sprankelende pakketten ontstaan. Erfgoed verbindt Oldenzaal heeft tevens een nieuwe lichting professionals opgeleverd bij de betrokken culturele instellingen met betrekking tot het ontwikkelen, inrichten en uitvoeren van een stimulerende leeromgeving.

Bezegelen!
Dit zijn de originele zegels van het charter stadsrechten uit 1296. Een van de topstukken uit het Stadsarchief van Oldenzaal. Leerlingen mogen dit met eigen ogen zien en onderzoeken. Het zorgt voor een regelrechte historische sensatie. Is dit echt? Is dit eeuwenoud? Dit? Ja! 

zegel stadsarchief oldenzaal