In 2017 zijn we met een bijzonder project gestart over de Regge. Een project dat in het teken staat van een duurzame samenwerking tussen de erfgoedinstellingen en basisscholen langs deze rivier in Overijssel.

De cultuurhistorie van het leven op en langs de Regge wordt zichtbaar en beleefbaar gemaakt.
De Regge-leerlijn wordt zo gemaakt dat het in meerdere gemeenten langs de Regge ingezet kan worden.

Voor Nijverdal – Hellendoorn is de Regge-leerlijn klaar. De leerlijn is ontwikkeld en uitgetest met Daltonschool Reggewinde in Nijverdal – Hellendoorn. De inhoud van de thema’s is ontwikkeld in samenwerking met het schoolteam, Janneke Meijer ZIniN Cultuur, Tineke van Buren, Gerrit’s Valk Bakkerij- en IJsmuseum, Erve Hofman en het Memory Museum, Molen De Hoop, Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal en Stichting Enterse Zomp.

Op dit moment zijn we aan de slag in het Regge-stadje Rijssen. De Regge-leerlijn krijgt hier een eigen invulling.
We werken hier samen met 5 scholen, Kristina Odenhamn van ViaVie Welzijn, het Rijssens Museum, Leemspoor, de Pelmolen, Zunakaas, Stichting Enterse zomp en de Schildkerk.

Activiteiten ontwikkelen we rondom spelen, de streektaal, werken in de jutefabriek, het werk op de molen, het leven op de (kaas)boerderij, monumentale klanken van het stadscarillon, de bouw en varen van de zompen, kasteel de Grimberg en het vervoer op het smalspoor. 

Foto van de Zomp ‘Regt door Zee’ komt uit het boek: Regge en Dinkel. Land van levend water. Door Adriaan Buter. Uitgave ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het waterschap Regge en Dinkel. Uitgeverij Waanders, Zwolle, 1984.